Waarom lukt het niet om goed te slapen?
24 februari 2025 

Waarom lukt het niet om goed te slapen?

Veel mensen met slaapproblemen hebben al van alles geprobeerd: een nieuw matras, verduisterende gordijnen, een vast avondritueel of zelfs slaapmedicatie. Ze hebben het hele internet afgespeurd naar tips en adviezen. Misschien hebben ze supplementen gebruikt, ontspanningsoefeningen geprobeerd of strikte slaapschema’s gevolgd. Sommige mensen vermijden schermen in de avond, drinken rustgevende thee of luisteren naar kalmerende muziek.

Toch blijft het probleem bestaan. Elke avond begint met de hoop op een goede nacht, maar eindigt in frustratie als het inslapen weer langer duurt dan verwacht of als ze midden in de nacht klaarwakker liggen. Dit leidt tot vermoeidheid overdag, moeite met concentreren en een steeds groter wordende angst om naar bed te gaan.

De oorzaak van slapeloosheid wordt vaak gezocht in externe factoren: het bed is misschien niet goed, de kamer is te warm of de omgeving is te lawaaierig. Hoewel deze zaken een rol kunnen spelen, ligt de werkelijke reden dieper. Slapeloosheid ontstaat meestal door onbewuste processen in de hersenen – gewoontes, stressreacties en vastgezette patronen die het lichaam en de geest verhinderen om volledig te ontspannen. Zonder deze kern van het probleem aan te pakken, blijft slaap een strijd.


De verborgen oorzaak van slaapproblemen

Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door onbewuste patronen in de hersenen. Het brein is geprogrammeerd om op een bepaalde manier met slaap om te gaan. Voor sommige mensen is slaap een natuurlijk proces dat moeiteloos verloopt, terwijl anderen merken dat hun lichaam in een constante staat van alertheid blijft, zelfs als ze doodmoe zijn. Dit heeft niets te maken met wilskracht of discipline, maar met diepgewortelde patronen die zich in de loop van de tijd hebben gevormd.

Wanneer inslapen of doorslapen niet vanzelf gaat, kan dat te maken hebben met opgeslagen stress, angsten of hardnekkige gewoontes die onbewust invloed hebben op het slaappatroon. Vaak hebben mensen met langdurige slaapproblemen zichzelf – zonder dat ze het doorhebben – een bepaald slaappatroon ‘aangeleerd’. Het brein heeft bijvoorbeeld geassocieerd dat naar bed gaan gelijkstaat aan piekeren of spanning, waardoor ontspanning niet meer vanzelfsprekend is.

Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Aangeleerd piekeren voor het slapengaan
    Gedachten die maar blijven rondgaan, to-do lijstjes die in het hoofd blijven hangen of zorgen over de dag van morgen. Het brein is gewend geraakt aan deze activiteit en schakelt niet automatisch over op rust.

  • Een lichaam dat gewend is geraakt aan spanning en alertheid
    Bij aanhoudende stress of langdurig slecht slapen raakt het zenuwstelsel in een verhoogde staat van paraatheid. Het lichaam produceert continu stresshormonen zoals cortisol, waardoor de spieren gespannen blijven en de hartslag hoger is dan normaal. Dit belemmert de overgang naar diepe slaap.

  • Onbewuste stress of onverwerkte emoties
    Soms is er geen directe aanleiding om slecht te slapen, maar zijn er diepere emotionele blokkades die invloed hebben op de slaapkwaliteit. Denk aan opgebouwde spanning, onverwerkte gebeurtenissen of ingesleten patronen van onrust.

  • De angst om weer een slechte nacht te hebben
    Wanneer slapeloosheid vaker voorkomt, ontstaat er een vicieuze cirkel. De gedachte alleen al aan ‘hopelijk slaap ik vannacht wel goed’ kan zoveel druk geven dat ontspannen bijna onmogelijk wordt. Het lichaam bereidt zich voor op een moeilijke nacht, waardoor slaap uitblijft.

Deze factoren zorgen ervoor dat het lichaam niet in een diepe ontspanning komt. Hoe vaker het voorkomt, hoe sterker het patroon wordt. Het brein leert dat slapen een ‘probleem’ is en zal deze negatieve associatie versterken. Daardoor wordt slapen steeds moeilijker, wat de stress rondom slaap verder vergroot.

Veel mensen blijven zoeken naar oplossingen buiten zichzelf – een ander bed, supplementen, meditatie-oefeningen – terwijl de sleutel tot beter slapen juist ligt in het doorbreken van deze onbewuste patronen. Alleen door deze kern aan te pakken, kan slaap weer een natuurlijk proces worden.

De vicieuze cirkel van slapeloosheid

Slecht slapen heeft vaak een versterkend effect. Na een paar slechte nachten bouwt het lichaam meer stresshormonen op. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, gespannen spieren en een alerte geest, waardoor in slaap vallen nog moeilijker wordt.

Daarnaast ontstaat er vaak een negatieve associatie met slaap. Wie meerdere nachten wakker ligt, kan angstig worden bij het naar bed gaan. Die angst op zich is al genoeg om het inslapen te verstoren.

Hoe doorbreek je deze patronen?

De sleutel tot beter slapen ligt niet in externe aanpassingen, maar in het herprogrammeren van het onderbewuste. Dit kan op verschillende manieren:

  • Bewust worden van de patronen die een rol spelen in het slaapprobleem
  • Leren om het lichaam en brein in een ontspannende staat te brengen
  • Het veranderen van negatieve associaties met slaap
  • Oefeningen om piekergedachten te verminderen en los te laten

Hypnotherapie is een effectieve methode om deze onbewuste processen te beïnvloeden. Door het brein opnieuw te programmeren, wordt het makkelijker om op natuurlijke wijze in slaap te vallen en door te slapen.

Van slapeloosheid naar een hersteld slaapritme

Het herstellen van een gezond slaapritme vraagt om een aanpak die verder gaat dan symptoombestrijding. Een methode die niet alleen richt op het moment van inslapen, maar op de kern van het probleem: de onbewuste patronen die slaap in de weg staan.

Ons online programma is ontwikkeld om deze patronen stap voor stap te doorbreken. In plaats van tijdelijke oplossingen, richt het zich op een blijvende verandering, waardoor een goede nachtrust weer vanzelfsprekend wordt. Ben je benieuwd naar ons online programma? Schrijf je dan in voor ons gratis webinar, waarin we je meer vertellen.


Graag tot dan,

Marcel en Bianca

Over de schrijver
Wij zijn Marcel Borst van Ikstopwel.nl en Bianca L'abée van Ikveranderwel.nl. In de dagelijkse praktijk als hypnotherapeuten zagen wij cliënten met regelmaat worstelen met hun slaap. We hielpen ze met het stoppen met roken of met afslanken maar slecht slapen lijkt een probleem van alle mensen. We kwamen erachter dat enkele van onze mp3's (luistersessies) ook heel waardevol zijn om beter te kunnen slapen. Als bijeffect - toevallige ontdekking - verlosten we veel mensen in één keer hun slaapprobleem. En daar willen wij jou graag beter bij gaan helpen. Dus wil je ook eindelijk weer eens lekker doorslapen? Doe dan mee met ons nieuwe online slaap programma, waarin wij stap voor stap de verandering maken die jij nodig hebt.
Reactie plaatsen