Je begint vol goede moed aan een nieuw programma, op zoek naar de oplossing voor je slaapproblemen. De eerste dagen voel je misschien al een klein verschil, maar dan… blijf je toch midden in de nacht wakker worden. Frustrerend! Je hebt gehoopt dat het sneller zou gaan. Twijfels sluipen binnen: Werkt dit wel? Is het de moeite waard?
Die vragen kregen wij ook van een deelnemer aan ons programma. Haar mail was eerlijk en herkenbaar:
"Ik val sneller in slaap, maar word nog steeds elke nacht om 2.30 of 3.30 uur wakker en kom niet meer in slaap. Ik voel me onrustig, mijn hoofd zit vol gedachten. Ik probeer het tij te keren met de aanwijzingen uit de sessie, maar tot nu toe werkt dat onvoldoende."
Een herkenbare situatie voor velen die al jaren slecht slapen. En juist hier gebeurt iets belangrijks.
Je brein is al aan het veranderen
Wat veel mensen niet beseffen, is dat slaap een diepgeworteld patroon is. Als je lichaam en brein jarenlang gewend zijn geraakt aan onrustige nachten, dan is dat als een automatische piloot die telkens dezelfde route volgt. Die piloot omleiden kost tijd.
Bij onze deelneemster zagen we al een eerste, veelbelovende verandering: ze viel sneller in slaap. Dat is een grote stap, want het betekent dat haar brein al aan het schakelen is. Maar dat wakker worden op hetzelfde tijdstip? Dat is nog een oud patroon dat even tijd nodig heeft om af te leren.
We deelden dit inzicht met haar:
👉 Je onderbewuste is gewend geraakt aan wakker worden rond een vast tijdstip. Het is als een spier die jarenlang op een bepaalde manier is getraind. Nu ben je bezig met het aanleren van een nieuwe gewoonte, en dat proces heeft tijd nodig.
Ze was niet de eerste die hiermee worstelde. Iemand uit ons team heeft ook jarenlang gesukkeld met slaap. Twintig jaar lang probeerde ze álles: speciale kussens, slaapapps, ademhalingstechnieken. Soms leek iets te helpen, maar nooit blijvend. Tot ze zich realiseerde dat ze niet alleen de symptomen moest aanpakken, maar het patroon bij de kern moest veranderen.
Wat kun je doen als je ’s nachts wakker wordt?
Als je net als onze deelneemster merkt dat je nog steeds ’s nachts wakker wordt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:
- Verander je reactie – In plaats van te denken "Niet weer!", probeer te zeggen: "Het is oké, mijn lichaam mag ontspannen." Hoe meer je je ertegen verzet, hoe alerter je wordt. Laat de strijd los.
- Geef je brein een saai klusje – Herhaal in gedachten een simpel woord als "rust", "ontspannen" of zelfs iets geks als "banaan". Klinkt misschien raar, maar je onderbewuste houdt niet van verveling en schakelt dan sneller over op slaapmodus.
- Vertrouw op het proces – In de loop van ons programma komen verschillende thema's en technieken aan bod, zoals hypnose. Uit onderzoek is gebleken dat hypnose significante veranderingen kan teweegbrengen in bepaalde aspecten van slaap (1). Soms komt de kern van jouw slaapprobleem pas later aan bod. Blijf doorgaan en luister naar de sessies.
Doorzetten loont
Slaapgewoonten veranderen is niet iets wat in één nacht gebeurt. Maar elke keer dat je een kleine verbetering merkt – sneller inslapen, rustiger wakker worden – is dat een teken dat je op de goede weg bent.
Mensen die vandaag zeggen: "Ik slaap eindelijk goed!", zaten een paar weken geleden misschien nog in exact dezelfde fase als jij nu. De grootste doorbraak komt vaak net ná het moment waarop je twijfelt of het wel werkt.
Geef het tijd. Je brein is al aan het leren.
Slaap zacht,
Marcel en Bianca
(1) https://www.hypnotherapie.nl/hypnose-bij-slaap/